• Standaard

Nieuws

 • CORONA UPDATE

    CORONA UPDATE Beste gasten, Wij houden ons aan de richtlijnen die o...

  Lees meer
 • Gezond en fit de zomer in. Geef je op voor nieuwe info ochtenden.

  Start ook in april !!

  Lees meer
 • Zaterdag ochtend 3 januari info ochtend

  Laatste kans

  Lees meer
Meer nieuws

Traject

Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende gewichtsafname trajecten die wij binnen de organisaties Zin van Bewegen en Obese Centrum Nederland u kunnen aanbieden, om zo op een verantwoorde wijze gewicht te verliezen. 

Aangezien niet iedere persoon een zelfde aanleg, gewoonte of medische reden heeft waardoor het gewicht te hoog is en u daarom dus ook niet per definitie met één soort therapie te helpen zult zijn, bieden wij u met behulp van onderstaande afbeelding een uitleg over de verschillende mogelijkheden die wij u kunnen bieden.  Dit is voor u ter oriëntatie en voorbereiding, waarbij tijdens een intake gesprek verwezen wordt en u een advies krijgt welke optie voor u het beste zal kunnen werken.  Op kunnen ligt de nadruk, want dit is uiteraard van heel veel factoren afhankelijk, maar welke keuze u uiteindelijk ook maakt, wij zullen dan onze uiterste best doen, om voor u het maximaal haalbare te realiseren.

Op onderstaande afbeelding ziet u in rondjes nummers staan, deze verwijzen naar tekst die onder de afbeelding wordt uitgelegd.  (Klik op onderstaande afbeelding voor een beter zichtbaar exemplaar).

Body Mass Index

Op basis van een berekening, genaamd de "Body Mass Index"  ofwel kortweg BMI wordt bepaald in welke mate er in uw geval sprake is van, ondergewicht, normaal gewicht of overgewicht.  Indien u meer wilt lezen over de BMI, kunt op de volgende link BMI wat houdt dat in? klikken.

 1. BMI kleiner dan 25
  Bij een BMI die lager is dan 25 maar hoger is dan 18½ spreken wij over een normaal gewicht, u ziet er zit een marge in en misschien wilt u daarover eens praten met een gewichtsconsulent (item 7.) U valt hierbij binnen de trajecten van Zin van Bewegen.
  Is uw BMI lager dan 18½ dan valt u in de categorie ondergewicht, in dat geval kan er zeer zeker geen sprake zijn van een gewichtsafname traject.  Daarvoor heeft u andere professionele hulp nodig.
   
 2. BMI tussen 25 en 30
  Bij een BMI tussen 25 en 30 is er sprake van overgewicht, dit kan verschillende oorzaken hebben. En vaak is er dan sprake van verschillende redenen die elkaar als het ware versterken.  In dat geval is er sprake van Comorbiditeit (item 4.) Als dat het geval is dan is de volgende stap in het traject een gesprek met een diëtist (item 8.)  Als er geen sprake is van meerdere factoren en dus één duidelijk aanwijsbare reden te geven is, dan is in de meeste gevallen een gesprek met een gewichtsconsulent (item 7.) voldoende. In beide gevallen valt u hierbij binnen de trajecten van Zin van Bewegen.
   
 3. BMI groter dan 30
  Bij een BMI groter dan 30 valt u in de categorie obesitas/obese, hierbij zijn een 3tal onderverdelingen, BMI tussen 30 en 35  wordt genoemde obese, een BMI tussen 35 en 40 wordt genoemd zwaar obese, en de BMI boven de 40 wordt genoemd morbide obese, dit is de categorie die ook bestempeld is als levensgevaarlijk en daarbij dient u dan ook zeker medische hulp te zoeken. Dit laatste kan eventueel naast of in samenwerking met een traject bij het Obese Centrum Nederland gebeuren.  In alle drie genoemde varianten bij dit item valt u onder het traject van het Obese Centrum Nederland.  In dit traject wordt u door verschillende specialisten op het gebied van voeding, beweging en mentale inzet begeleid. Een volgende stap in dit traject is dan ook het bepalen of u behoefte hebt of geschikt bent om deel te nemen in een groepstraject (item 5.)
   
 4. Comorbiditeit
  Zoals hierboven al aangegeven bij item 2. wordt er gekeken of er sprake is van meerdere oorzaken waarom u overgewicht heeft.  Deze oorzaken kunnen zowel op medisch gebied (lichamelijk/geestelijk) liggen maar ook op aangeleerde of aangenomen gedragspatronen. U begrijpt dat bij meerdere aspecten er een andere benadering vereist is, omdat dan vaak één oorzaak aanpakken niet of niet volledig het gewenste resultaat zal geven.
  -=- Is er sprake van één enkele oorzaak dan zal het gesprek (aantal gesprekken) met een gewichtsconsulent (tem 7.) in principe de volgende stap zijn, waarbij dan adviezen gegeven worden die u kunnen helpen om uw gewicht onder controle te krijgen.
  =-= Is er sprake van comorbiditeit dan zal een andere aanpak noodzakelijk zijn en die leidt dan tot een gesprek (aantal gesprekken) met een diëtist (item 8.) waarna een vervolg traject met andere activiteiten bekeken zal worden (item 9.)
   
 5. Behoefte aan een groepstraject
  Het is bij zowel Zin van Bewegen als ook bij het Obese Centrum Nederland gebleken dat de meest motiverende wijze om gewichtsafname te bewerkstelligen is door samen met lotgenoten het traject te volgen. U kunt dan makkelijker gevoelens en informatie delen, elkaar stimuleren en ondersteunen.  Echter dit is niet altijd mogelijk, dat kan te maken hebben met persoonlijke voorkeur of een medische oorzaak hebben.  In 1e instantie ligt de keuze bij u, in 2e instantie kunnen wij als organisatie het verstandiger vinden u wel of niet een groepstraject aan te bieden.  
  Als die keuze is gemaakt, moet er worden gekozen voor de duur van het traject dit is (item 6.)
   
 6. Duur van het traject
  1. Kort - 13 weken
   In dit traject krijgt u:
   1. informatie tijdens 3 lesmomenten van uw obesitascoach
   2. 1 intake met een diëtist
   3. 2 consulten met een diëtist
   4. 12 beweegmomenten
    1. individueel
    2. groepsverband
    3. of mix van 1 & 2
   5. 3 individuele coachings consulten
   6. 3 informele Zin café groepsbijeenkomsten
  2. Middel - 26 weken
   In dit traject krijgt u:
   1. informatie tijdens 7 lesmomenten van uw obesitascoach
   2. 1 intake met een diëtist
   3. 3 consulten met een diëtist
   4. 26 beweegmomenten
    1. individueel
    2. groepsverband
    3. of mix van 1 & 2
   5. 7 individuele coachings consulten
   6. 6 informele Zin café groepsbijeenkomsten
  3. Lang - 52 weken
   In dit traject krijgt u:
   1. informatie tijdens 13 lesmomenten van uw obesitascoach
   2. 1 intake met een diëtist
   3. 6 consulten met een diëtist
   4. 52 beweegmomenten
    1. individueel
    2. groepsverband
    3. of mix van 1 & 2
   5. 9 individuele coachings consulten
   6. 13 informele Zin café groepsbijeenkomsten
     
 7. Gewichtsconsulent
  {Nog nader in te vullen Raymonde}
   
 8. Diëtist
  {Nog nader in te vullen Lisanne)
   
 9. Kan ik zelfstandig sporten
  {Nog nader in te vullen bewegingscoach}
   
 10. Zelfstandig of in PLUS groepslessen
  {Nog nader in te vullen Raymonde}
   
 11. Deels sporten met begeleiding van een Fysiotherapeut
  {Nog nader in te vullen Raymonde}

Nieuws

 • CORONA UPDATE

    CORONA UPDATE Beste gasten, Wij houden ons aan de richtlijnen die o...

  Lees meer
 • Gezond en fit de zomer in. Geef je op voor nieuwe info ochtenden.

  Start ook in april !!

  Lees meer
 • Zaterdag ochtend 3 januari info ochtend

  Laatste kans

  Lees meer
Meer nieuws
 • "Hoe was ik voor ik begon met het Obese programma: moe, veel te zwaar, weinig zelfvertrouwen & onzeker. "

  Jeanette, Ambtenaar, 53
 • "Ik voel me nu super, ben veel fitter en mijn gewicht blijft ook constant nu."

  Mireille, Administratief Medewerkster